Woensdag 21 februari 2024

Historische film waver 't Vjenne

In samenwerking met Historisch Museum wordt een bijzondere film vertoond in de Peddemorsboerderij. De boerderij gaat niet voor 19.30 uur open, vanaf 19.30 uur is er gelegenheid om een kopje koffie te nuttigen. De aanvang van de film is om 20.00 uur.

Historisch Museum is nog bezig om een prachtige historische film in elkaar te monteren, die deze avond wordt vertoond.

Aanmelden voor deze avond kan op deze site, dan ben je verzekerd van een plaats in de boerderij, er zijn maximaal 65 stoelen beschikbaar, geef je op want vol=vol!

De entree is € 5,- inclusief bij aanvang en kopje koffie, tijdens de pauze is er gelegenheid om een consumptie te kopen.

Als het Historisch Museum meer info heeft over de inhoud van de film wordt het hier op deze site vermeld.

Op de avond van de filmvoorstelling kunt u de toegangsprijs in de hal betalen, contact of per pin.

Graag tot woensdag 21 februari !

Als eerste beginnen we met een zwartwit film, van een winters Vriezenveen van voor de verkaveling.
We zien beelden van de dorpsstraat en de bouw van de Westerkerk, die nog in de steigers staat. Het vriest en alles is met een witte sneeuwlaag afgedekt. omdat het vorstverlet is staan de cementkuipen overdekt met een laag sneeuw werkeloos op de steiger. Duur: ongeveer 6 minuten.

Dan maken we een sprongetje in de tijd. In 1954 waren er de muziek- en folklore feesten in Vriezenveen. deze zwartwit film laat zien hoe men bij een bruiloft ging "inhuuzen" alles is in klederdracht, en het "meuten" waar het bruidspaar een korte wegversperring met de nodige borrels moet nemen horen er ook bij.

Duur: ongeveer 15 minuten.

Weer verder in de tijd: We schrijven 2 augustus 1969, als Vriezenveen zijn 600 jarig bestaan viert met een grote optocht over onze dorpsstraat. Elke buurtvereniging leverde een bijdrage met een of meerdere versierde wagens met als thema: "Vjenne neugt oe". deze kleurenfilm duurt ongeveer 15 minuten.

Aansluitend de kinderoptocht van een paar dagen later, ook als thema 600 jaar Vriezenveen. Dit is helaas maar een korte kleurenfilm van iets meer dan 2 minuten, maar ongetwijfeld zullen de nu 50 plussers zich deze optocht als kind nog herinneren.

Na deze films wordt er een pauze ingelast.

Na de pauze een film van 50 jaar bevrijding in 1995. Deze door Delta tv opgenomen en samengestelde film laat de opbouw van de versierde straten, de reünie met Canadese veteranen, kranslegging op 4 mei. Binnenhalen van het bevrijdingsvuur uit Wageningen met estafette lopers en aansluitend de optocht zien.

Duur: ongeveer 60 minuten.

Aanmelden niet meer mogelijk

De maximum capaciteit voor dit evenement is bereikt. U kunt u niet meer online aanmelden.