Woensdag 30 oktober 2019

Expositie ’Eigen werk’ van start in de Peddemorsboerderij

Van 3 tot en met 26 oktober kunnen bezoekers zien welke vormen van kunst door inwoners van de gemeente Twenterand worden beoefend en dat is verrassend divers. Dit jaar hebben zich 45 hobbyisten aangemeld om hun passie te laten zien. Het is een prachtig aantal deelnemers, volgens voorzitter Dirk Boswinkel. Afgelopen zaterdag hebben de amateurkunstenaars zelf hun werken geïnstalleerd en bij het expositiegedeelte is eveneens de info te lezen van de kunstenaar.

Verscheidenheid

Telkens zijn een aantal kunstenaars aanwezig om tekst en uitleg te geven over hun werk en vragen te beantwoorden. De commissie is erg blij met de grote verscheidenheid aan kunstvormen die er aangeboden worden. “Het merendeel is natuurlijk schildertechniek, maar wel op veel verschillende manieren uitgevoerd. Verder hebben we onder meer keramiek, haakwerk, chamotteklei, steenbewerking, papierkunst, origami, pentekeningen, kantklossen, boekbindwerk en houtsnijwerk. Het is heel divers en zéker de moeite waard om in de Peddemorsboerderij een kijkje te komen nemen”, aldus de voorzitter.


Openingstijden

De expositie is geopend op donderdag 3, 10, 17, 24 oktober van 14.00 tot 17.00 uur en ’s avonds van 19.00 tot 21.00 uur. Op vrijdag 4, 11, 18, 25 oktober en zaterdag 5, 12, 19 en 26 oktober van 14.00 tot 17.00 uur.De entree is € 2,00. Basisschoolkinderen zijn gratis welkom.

Workshop klei bewerken

Op vrijdag 18 oktober van 14.00-16.00 organiseert de Stichting Peddemorsboerderij in samenwerking met Hettie Veurink een workshop kennismaking met chamotte klei.Lijkt het je leuk om eens kennis te maken met dit materiaal dan is dit de kans! Geef je op: Gratis workshop klei bewerken, aanmelden voor 14 oktober bij: expositie.eigenwerk@gmail.com Vol=vol!

Demonstratie ‘Klankschalen’

Een klankschaal is een muziekinstrument in de vorm van een uit een legering vervaardigde schaal. De verschillende metalen, waaronder goud, zilver en koper, kunnen qua afmeting, kleur, wanddikte en samenstelling van elkaar verschillen.Een klankschaal brengt geluid voort door het onder andere aan te slaan met een slagstok. Een subtielere methode is de stok langzaam om de rand te laten cirkelen waardoor er een stick-slip effect ontstaat.

Een klankschaal is een muziekinstrument in de vorm van een uit een legering vervaardigde schaal. De verschillende metalen, waaronder goud, zilver en koper, kunnen qua afmeting, kleur, wanddikte en samenstelling van elkaar verschillen.Een klankschaal brengt geluid voort door het onder andere aan te slaan met een slagstok. Een subtielere methode is de stok langzaam om de rand te laten cirkelen waardoor er een stick-slip effect ontstaat.

Op zaterdagen 5, 12 en 26 oktober geeft Robert Reekers in de boerderij demonstratie ‘Met klank in balans’

Demonstratie ‘woodcarving’

Kettingzaagkunst (ook wel sculptuurzagen) is een kunstvormwaarin hout wordt bewerkt met een kettingzaag om tot een kunstzinnig driedimensionaal beeld te komen. Als grondstof wordt een boomstronk of een ander groot stuk hout gebruikt.

Henri Holland komt op de zaterdagen 5, 12 en 19 oktober en naast de boerderij op het gras laat hij zien dat uit een stuk hout een prachtig beeld te voorschijn komt.

Demonstratie ‘steenbewerken’

Zussen Vroukje Pape en Rely Pas zijn beeldhouwers en werken onder de naam “Beeldig.” Na het ambacht van de grote meester Ger Bonsink te hebben geleerd hebben ze sinds 2010 een eigen atelier in de Kunstwerkplaats. Ze werken bij voorkeur in hardsteen zoals diverse soorten marmer of arduin en laten zich qua ontwerp altijd leiden door de steen.

Op zaterdag 26 oktober geven de Vriezenveense zussen Vroukje en Rely demonstraties van steenbewerker naast de boerderij. Vanaf 14.00 tot 16.00 uur kunt u het bewonderen.

Demonstratie ‘kantklossen’

Mariet van Dooren is op de expositie aanwezig met het kantklossen en op vrijdag 11 en 18 oktober geeft ze een demonstratie van kantklossen. Zij is al 35 jaar aan het kantklossen en ze geeft nu 12 jaar les bij haar thuis.

Portretteren door Hans Jansen

Onze plaatselijke kunstenaar Hans Jansen komt op zaterdag 12 en 26 oktober in de boerderij en laat zien hoe vaardig hij is in het portretteren. Hij gaat enkele amateurkunstenaars portretteren en eventueel ook belangstellenden. Dit alles gebeurt tijdens de openingsuren van zaterdag 12 en 19 oktober 14.00-16.00 uur.Muziekoptreden Vriezenveense HarmonieTijdens de expositie treedt op verschillende dagen een ensemble van de Vriezenveense Harmonie op. Dit is iets wat u niet mag missen, kunst bekijken met op de achtergrond de mooie klanken van muziek.

Kaartverkoop

De kaartverkoop voor de avonden “Vjölle wille op de Djalle” is gedurende de expositie “Eigen Werk”. De entree voor deze avonden bedraagt € 7,50 en is inclusief consumpties. “Vjölle wille op de djalle” vindt plaats op vrijdag 15 november, woensdag 20 en woensdag 27 november en vrijdag 29 november. De avonden beginnen om 19:45. Vol=vol!!!