Vrijdag 10 april 2015

Expositie KEV 85 jaar Peddemorsboerderij Afbeelding

De gymnastiekvereniging ‘Kracht en Vriendschap’, in de volksmond steevast aangeduid met ‘KEV’, bestaat op 18 april 85 jaar. Om de verhalen over deze lange periode van sport en gezelligheid voor het nageslacht in beeld en verhalen te kunnen bewaren, is er onder leiding van secretaris van de vereniging Annemieke Slaat een boek samengesteld waarin de geschiedenis van de gymnastiekvereniging van Vriezenveen is opgeschreven. Natuurlijk is het boek gelardeerd met leuke foto’s van toen en nu.
Op de dag dat het feest wordt gevierd, zaterdag 11 april, wordt het naslagwerk officieel overhandigd aan wethouder Bert Oudendijk. Dit gebeurt in de huidige locatie waar gegymd wordt: de sporthal in de Weemelanden. In aanloop naar de feestelijkheden van deze dag zijn alle leden van KEV op 11 april uitgenodigd voor een wandeloptocht in sportoutfit naar de sporthal. Het beginpunt is pand Zandwijk bij de brug, waar het in de zaal allemaal begonnen is 85 jaar geleden.

Veel foto’s
“Je kunt rustig zeggen dat Annemieke het grootste aandeel heeft gehad in de totstandkoming van dit boek”. Voorzitter van KEV René Grol geeft daarbij alle credits aan zijn secretaris. Een half jaar lang is Annemieke Slaat bijna elke week bij de uitgever van het boek, drukkerij Boswinkel, geweest om samen met Dirk Boswinkel de vele foto’s uit te zoeken, die daarna gescand werden. “En dat was een heel werk!”, verzucht ze. Hoewel ze er veel plezier aan beleefd heeft, maakt ze duidelijk dat ze dit niet graag nogmaals zou willen doen.
Wat betreft de huidige foto’s, genomen met de hedendaagse technieken, was er geen probleem. Maar de interessante foto’s van weleer gaven meer zorg, omdat de kwaliteit soms wat te wensen over liet. Toch mochten de afbeeldingen van vroeger natuurlijk niet ontbreken in het boek. “Helaas zijn sommige foto’s dus wat vaag. Maar we plaatsen ze wel, omdat ze te mooi zijn om te laten liggen”. In totaal zijn er op dit moment zo’n 700 leden bij KEV en die staan allemaal geportretteerd in het boek. Veel groepsfoto’s, maar ook actiefoto’s.

Tentoonstelling in de Peddemorsboerderij
Daarna van 16 tot en met 25 april in de Peddemorsboerderij tijdens de openingsuren op donderdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag van 14.00 – 17.00 uur en donderdagavond van 19.00-21.00 uur. Tijdens deze tentoonstelling worden ook talrijke foto’s vertoond die niet in het boek geplaatst zijn en er wordt ook een film gedraaid op een groot scherm. Tijdens de openingsuren kan men ook het boek kopen.
Het boek waar talloze kleurenfoto’s in staan en voorzien is van een hard kaft en bestaat uit 136 pagina’s is te koop voor € 14,95 op verschillende adressen vermeld op de website www.kevvriezenveen.nl