Donderdag 11 november 2010

Opnieuw ‘Winkels van Weleer”

Komende weken vanaf donderdag18 november houdt de Stichting Peddemorsboerderij een expositie “Winkels van Weleer II’. Na het succes van vorig jaar in de boerderij, met bijna duizend bezoekers, komt er een vervolg met nog meer winkels van toen in de etalage. 

Expositie Peddemorsboerderij
Alle fotopanelen van de winkels van vroeger worden tentoongesteld in de Peddemorsboerderij te Vriezenveen. De fotopanelen zijn gedurende drie weken te bekijken vanaf donderdag 18 november tot zaterdag 4 december 2010 de laatste dag van deze expositie (zie openingstijden). De entree bedraagt € 2 per persoon.

De tentoonstelling toont een groot aantal winkels, die rond 1950 mede het beeld bepaalden van de dorpen Vriezenveen en Westerhaar-Vriezenveensewijk. Wie in gedachten teruggaat na die jaren vlak na de oorlog kan zich ongetwijfeld de vele kruidenierswinkels, bakkers en slagers herinneren. In elke buurt van het dorp trof men een veelheid van winkels aan.

De expositie geeft een goed beeld van de middenstand van zo’n zestig jaar geleden. Heel veel kleine winkeltjes in de buurt, die in de loop der tijd zijn verdwenen en veel eenmanszaken, die een uiteenlopend assortiment verkochten van rookwaren, garen en band tot bakkers, die nog hun brood dagelijks bezorgden. Dat beeld van ruim een halve eeuw geleden is nu bijna verdwenen, maar wordt met deze tentoonstelling weer tot leven gebracht.

De panelen van de eerste expositie van vorig jaar worden ook nu weer getoond, maar dan alleen op de bovenverdieping, beneden in de boerderij worden de nieuwe panelen van winkels geëxposeerd, zodat er nu bijna tweehonderd winkels de revue passeren. De enthousiaste werkgroep heeft in een periode van meer anderhalf jaar heel wat bezoekjes afgelegd en een groot aantal prachtige foto’s verzameld, die nog nooit eerder zijn gepubliceerd.

Voor de exposities van “Winkels van Weleer” wordt jong en oud uitgenodigd in de Peddemorsboerderij op Westeinde 342 in Vriezenveen.

Openingstijden Peddemorsboerderij:
donderdag 18, 25 nov. en 2 dec. van 14.00-16.00 uur en 19.00-21.00 uur; vrijdag 19, 26 nov. en 3 dec. van 14.00-16.00 uur en zaterdag 20, 27 nov. en 4 dec. van 14.00 – 16.00 uur.

Boek Winkels van Weleer deel 2
Met de opening van de expositie verschijnt ook het tweede deel van het boek “Winkels van Weleer” (totaal verschijnen er vier delen, deel drie en vier in 2011). In mei van dit jaar werd het eerste boekje met zesenveertig winkelportretten uitgegeven en nu verschijnt dan het tweede deel. Het is te koop tijdens de expositiedagen in de Peddemorsboerderij. Ook dit tweede deel bevat zesenveertig items en kost € 12,50. Deel twee is ook te koop vanaf vrijdag 19 november op het Historisch Museum Vriezenveen, bij Drukkerij Boswinkel, Fikkert C1000 en Spar Joop Mulder.

Expositie winkels Westerhaar
Ook in Westerhaar-Vriezenveensewijk zijn de komende weken de winkels uit Westerhaar te bekijken. Alleen de winkels van toen uit het tweelingdorp zijn te bekijken tijdens openingsuren in Galerie Jenny aan de Hoofdweg in Westerhaar-Vriezenveensewijk. Deze galerie is geopend op woensdag, donderdag en vrijdag van 14.00 – 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 – 18.00 uur. Ook voor deze tentoonstelling is zaterdag 4 december de laatste dag.

Samen hebben de Stichting Peddemorsboerderij en vereniging Oud Vriezenveen zich grondig verdiept in de rijke historie van de middenstand van zo’n zestig jaar geleden.