Vrijdag 29 maart 2024

De Höllenboer in de Peddemorsboerderij

Op woensdag 23 maart was de stal van de Peddemorsboerderij weer helemaal gevuld met belangstellenden voor de eerste “Vjeans proten op goundag”, die deze keer in het teken van maart dialectmaand stond.

Presentatrice Henriëtte Abbink loodste de aanwezigen er goed doorheen waardoor er geen Babylonische spraakverwarring ontstond met zoveel dialecten onder één dak. We konden de geschiedenis van het klooster van Sibculo in het Sibculoos horen door meesterverteller Riekus van Nuil. Het publiek kon onder regie van Bennie Schotman meedoen met een unieke fotoquiz waar iedereen in alle talen op reageerde behalve Vjeans. De heren van de Höllenboer kwamen met een aantal liederen in het smeuïge Sallandse dialect. Niet alleen voor de pauze maar ook nog daarna.

De mysteryguest werd na enige tijd geraden. Het bleek dominee Borsje te zijn. Hij komt uit de Alblasserwaard, waar ze uiteraard ook een Hollands dialect spreken. Hij heeft het niet met zoveel woorden gezegd, of hij wist het niet, maar dat dialect is de bron van het Afrikaans, dat in Zuid-Afrika en Namibië wordt gesproken. Henriëtte Abbink begon en eindigde deze dialectavond met het in onvervalst Vjeans voorlezen van door haar geschreven columns die in het dialecttijdschrift De Bodbreef zijn gepubliceerd. Na deze zeer geslaagde taalhappening bleef het nog lang onrustig op de djälle.