Renovatie van de Peddemorsboerderij in 2022

In de afgelopen jaren zijn er door de visie-commissie van de Peddemorsboerderij verschillende ideeën geopperd en plannen gemaakt over hoe de boerderij gerenoveerd en aangepast kon worden qua comfort en duurzaamheid. Hierbij was natuurlijk erg belangrijk dat toch het oude, historische van dit rijksmonument bewaard zou blijven.

Er is veel overleg geweest met de gemeente Twenterand, die eigenaar is van de boerderij. Gelukkig is er in de loop van 2021 goedkeuring gekomen om de boerderij drastisch aan te pakken. De vorige renovatie dateert van ruim dertig jaar geleden. Omdat de boerderij meer en meer ingezet wordt voor culturele activiteiten was de wens en de noodzaak om de boerderij energiezuiniger te kunnen verwarmen en goed te isoleren. Ook de indeling zou een stuk geriefelijke gemaakt kunnen worden. De sterk verouderde keuken en het toilet waren heel nodig aan vervanging toe.


Het artikel gaat verder na de fotogalerij

Frits Jonker, bestuurslid van de Peddemorsboerderij, heeft de plannen op papier uitgewerkt en de nodige bouwtekeningen hiervoor gemaakt. Ook is er een stappenplan gemaakt om de verbouwing in goede banen te leiden. Er is een werkverdeling tussen professionals en vrijwilligers gemaakt. Een deel van de werkzaamheden kon immers prima door een aantal vrijwilligers van de boerderij gedaan worden.

Doordat Corona roet in het eten gooide voor wat betreft het organiseren van exposities begin 2022, is er in december al gestart met de voorbereidingen voor de verbouwing: de bovenverdieping is ontruimt voor zover nodig en daarna is de trap verwijderd.

De boerderij werd op ‘de deel’ behoorlijk gestript. De koeienstal en de paardenstal werden ontruimd. De vloer is verwijderd en het zand eronder een halve meter afgegraven. Er is geïsoleerd en beton gestort en de bovenlaag is weer mooi afgewerkt met oude klinkers. Ook de vloer van nieuwe entree, nu aan de achterzijde van de boerderij, is op deze manier gemaakt. Prachtig is het geworden!! De stalling voor het vee is opnieuw ingedeeld.

De hele ‘deel’ heeft vloerverwarming gekregen. De toplaag is een dikke laag leem. Een groep vrijwilligers heeft elders in het land een workshop gevolgd om een leemvloer te maken. Mede hierdoor was de klus binnen een paar uur geklaard en kon het uitharden beginnen. De vloer is afgewerkt met lijnolie zodat deze minder gevoelig is voor vlekken.

De oude entree aan de voorzijde is nu alleen bedoeld als nooduitgang. Het tocht-halletje is verwijderd zodat de voorkamer nu mooi ruim is. De keukenvloer is ook helemaal uitgegraven en opnieuw opgebouwd. Overal is over nagedacht. Er is een strook klinkers voor het aanrecht gemaakt voor het loopcomfort. De kiezels zijn er op vakkundige wijze ingelegd door Wildvank gevelspecialisten.

Al het installatiewerk inclusief de vloerverwarming is verricht door installatiebedrijf Huisman.

We mogen ons gelukkig prijzen met de kennis en kunde van Frits Jonker die als onze allround projectleider fungeert en o.a. het mooie keukenblok gemaakt met de gemakken van een koelkast en vaatwasser erin. Hij heeft onvoorstelbaar veel uren en werk in de verbouwing gestoken.

Het hele dak is geïsoleerd. Alle dakpannen zijn eraf geweest en neem maar aan dat dat er heel veel waren. Aannemersbedrijf Maneschijn is daar dagen druk mee geweest. Alles ziet er weer keurig en mooi afgewerkt uit! Wat een klus! Ook is er door de mannen van Maneschijn veel timmerwerk verricht in de boerderij.

De boerderij is aan de buitenkant geschilderd door schildersbedrijf Mulder en de binnenkant wordt na de bouwvakvakantie onderhanden genomen.

Er is een garderobe gecreëerd in de achterste ruimte in de boerderij. Het geheel is prachtig afgetimmerd door de vrijwilligers en er is een mooie tegelvloer in gelegd. Verder is er een toilet en een invalidentoilet gemaakt met stijlvolle deuren. Alles is in mooie, authentieke kleuren geschilderd en gebeitst. Het is een plaatje geworden!!

Ook is er een kleine ruimte gemaakt van waaruit de beamer, het licht en het geluid bediend kunnen worden. De opening hiervan is onopvallend weggewerkt in een wand.

De entree is nu zoals gezegd aan de achterzijde. De oude staldeuren blijven intact. Om tochten te voorkomen komt er direct na de oude staldeuren een glaswand met loopdeur. Ook is er nog een tweede glaswand tussen entree en de deel. Tochten is dus hopelijk echt verleden tijd…


Al met al is er heel veel werk verzet in de boerderij. Binnenkort hopen we met de schoonmaakwerkzaamheden te beginnen en wordt de boerderij mooi ingericht.

We hopen dat alle inspanning leidt tot veel gebruiksgemak en dat de Peddemorsboerderij in de toekomst voor veel verschillende (culturele) doeleinden gebruikt gaat worden.

Op 9 september 2022 zal de verbouwde boerderij officieel geopend worden en op 10 september, tijdens Open Monumentendag, zal de boerderij voor iedereen geopend zijn van 10.00 uur tot 16.00 uur.

In het 4e kwartaal zijn er weer veel activiteiten gepland in en om de boerderij. Houd hiervoor de spandoeken aan de weg en de informatie in de media en de site in de gaten.

Graag tot ziens in de Peddemorsboerderij.