Zondag 18 december 2022

Geweldig succes Christmas Carols

Afgelopen week zijn er twee uitvoeringen geweest van Christmas Carols.

Twee avonden uitverkochte Christmas Carols in de Peddemorsboerderij

Wie had kunnen denken dat de Peddemorsboerderij nog eens het decor werd voor twee sfeervolle avonden in de donkere dagen vlak voor kerst. Sinds de grondige renovatie wordt de boerderij weer intensief gebruikt. Na vier keer “Brulfte op de djälle” en de slachtdag konden de bezoekers op woensdag 14 en donderdag 15 december genieten van Christmas Carols. De “djälle” zat vol. Om in kersttermen te spreken: “Er was geen plaats meer in de herberg.”

Bij Christmas Carols, een uiting van de Angelsaksische cultuur, hoort onmiskenbaar het geluid van een brassband. De vijfmans formatie “Family Brass” voldeed daar volledig aan. De oorspronkelijke unieke formatie “The Brass Brothers” bestond uit zes broers Van der Woude en twee zwagers van hen, allen muzikaal grootgebracht bij het Leger des Heils. Inmiddels is de naam gewijzigd in “Family Brass” want heilssoldaten worden aan het eind van hun leven bevorderd tot heerlijkheid waardoor men op zoek moest naar aardse opvolging maar de spirit is er nog steeds en verhoogde de Engelse kerstsfeer in de boerderij..

Het Vocaal Ensemble Twenterand (VET) onder de bezielende leiding van Nadja Fedosova beleefde zijn première. Een tiental mannen zong a capella in een lastige boerderijakoestiek. Naast het aanreiken va de juiste toonhoogte verzorgde de dirigent met de nodige (Russische) smeermiddelen ook de stembanden van de heren wat direct leidde tot nog betere resultaten. Ze zongen de kerststerren van de hemel.

Natuurlijk was er samenzang en werden er gedichten voorgelezen. Ondanks het wat lange kerstverhaal werd het vanaf het begin tot het einde met volle aandacht gevolgd en werd het met een ingetogen applaus beloond.

Volgend jaar weer? Dan misschien met een midwinterhoorn om er nog wat Nedersaksische cultuur in te blazen. Een os en een ezel wordt nog een probleem. Dieks en Bats, de laatste bewoners van de boerderij hadden deze dieren niet. We moeten het nu doen met een koe en een kalf die ons vanuit hun stal toekijken en bij de ingang zitten een aantal varkens met centrale verwarming in hun hok. Daarmee is de boerderij sinds mensenheugenis weer lekker warm en dat is uitnodigend. Dus 2023 wordt een echt Peddemorsjaar.