Maandag 14 november 2022

Grandioos succes 'Brulfte" op de djälle in de Peddemorsboerderij

In de Peddemorsboerderij aan het Westeinde in Vriezenveen werd vrijdagavond de laatste bruiloft gehouden. Dat wil zeggen de laatste aflevering van ‘Brulfte op de djalle’.Het bestuur van het cultureel centrum had weer een mooi theaterprogramma in elkaar gedraaid, waarbij de bruiloft in het verre verleden helemaal centraal stond.

Roosjes maken, knipmutsen voor de dames, bruiloftsmuziek, een advocaatje met slagroom en zelfs de ambtenaar van de burgerlijke stand: het was allemaal aanwezig.

Het feest draaide om Johanna van de Kniervels (Paulien Smids), bruid uit een rijke familie uit het Oosteinde, die helemaal voor Jan Peddemors uit het Westeinde was gevallen. Diens banktegoed was iets minder vrolijk, maar dat maakte Johanna helemaal goed. Hij was dolblij met zijn bruid. En omgekeerd.

Bennie Tijhof had de eerste drie keer gestalte gegeven aan de bruidegom. Maar tijdens de vierde en tevens slotaflevering was hij afwezig en droeg hij zijn taak verrassend over aan de wethouder van cultuur van Twenterand, Roel Koster. Koster vatte zijn taak waardig op en het publiek kon genieten van een gelukkig stel dat door ambtenaar van de burgerlijke stand van Vriezenveen, de heer Stolmeijer, in de echt werd verbonden. Deze ambtenaar (gespeeld door Gert Hofman) dook diep in zijn taak en vermeldde misschien wel net iets tè levendig hoe de jonge trouwlustigen ooit bij elkaar kwamen. Dat leverde veel gelach op.

Deze huwelijksvoltrekking van weleer was de komische rode draad van het programma. Maar er was natuurlijk nog meer vertier rond de brulfte, die toevallig op de elfde van de elfde afgerond werd. Paul Wiefferink, proatpaal uut de Lut -en sinds 2014 bezitter van de Twentse buutreednerprijs-, liet het publiek schateren met zijn voordracht.

Ook de Vriezenveense Harmonie illustreerde het grote feest. Deze keer met een dwarsfluitsectie, die natuurlijk gretig inspeelde op de bruiloft door onder meer de bekende bruidsmelodie van Wagner uit de opera Lohengrin, beter bekend als ‘Hier komt de bruid … te spelen.

De muzikale leiding was in handen van Gerhard Rohof. Herman Dasselaar was de spreekstalmeester.

Voorzitter Dirk Boswinkel was -samen met zijn vrijwilligers- erg tevreden over dit najaarstheater. “Vier keer volgeboekt. Dat kan niet beter”.

De bruidsboog bij de voordeur kan weer afgetuigd worden voor een volgend spektakel. Zaterdag 26 november wordt alles belicht rond de slacht, woensdag 14 en donderdag 15 december zijn er christmas carols te beluisteren en zaterdag 17 december organiseert de Peddemorsboerderij een oliebollenverkoop.