Donderdag 5 oktober 2017

Eerste lustrum van expositie ‘Eigen Werk’

De commissie ‘Eigen Werk’ van de Peddemorsboerderij viert een lustrum: al weer voor de vijfde keer wordt de jaarlijkse expositie gehouden in de boerderij aan het Westeinde. De tentoonstelling bestaat uit werken van amateurkunstenaars uit Twenterand. 

Van 5 tot en met 28 oktober kunnen bezoekers zien welke vormen van kunst deze inwoners van de gemeente beoefenen. En dat is verrassend divers. Dit jaar hebben zich maar liefst 51 hobbyisten aangemeld om hun passie te laten zien. Het is een ongekend aantal en het plafond is nu eigenlijk wel bereikt voor wat betreft de ruimte in de Peddemorsboerderij, volgens voorzitter Dirk Boswinkel. Hij geeft toe dat het passen en meten wordt om alles in te richten, maar is met zijn commissieleden wel heel blij dat de animo zo groot is. “De eerste keer meldden zich 30 kunstenaars en elk jaar daarna liep het voorzichtig op. Het aantal dat zich nu ingeschreven heeft is natuurlijk heel mooi. Het blijkt dat er heel veel mensen creatief bezig zijn en dat graag willen laten zien”.

Podium
Om eens iets leuks te organiseren leek het de commissie een aantal jaren geleden wel aardig om 1 keer per jaar de Peddemorsboerderij aan het Westeinde een podium te laten zijn voor de hobbykunstenaar. Wonende in Twenterand, want dat is een vereiste. Er zijn nog meer spelregels. Boswinkel: “We hebben telkens een aantal dezelfde mensen dat wil exposeren, maar voor elk jaar geldt het wél dat er werk aangeboden wordt wat nooit eerder hier tentoongesteld is”. Voor de hobbyisten blijkt dat geen enkel probleem te zijn. Er is zelfs een kandidaat die graag weer mee wil doen, maar is niet erg actief geweest de laatste tijd. Hij heeft in allerijl nieuwe schilderijen gemaakt om toch nog wat neer te kunnen hangen …
Ook een niet over te discussiëren regel is de hoeveelheid ruimte die er geboden wordt. “Die is helaas beperkt. Iedereen krijgt een vierkante meter tot zijn of haar beschikking. En als je dan een vrij groot schilderij hebt bijvoorbeeld dan moet je het daar mee doen, terwijl iemand met kleine kunstuitingen een aantal dingen kan exposeren. Maar dat is de regel, anders krijgen we enorm ruimtegebrek”.
Het voordeel is weer dat iedereen zijn of haar creativiteit kan tonen. Er is geen ballotagecommissie die bepaalt wat er wel of niet kunstzinnig verantwoord is en wat wel of niet mag hangen of staan. Zo krijgt de bezoeker een aardig beeld van het kunnen van de Twenterandse hobbykunstenaars.

Zes uitverkorenen
Tijdens deze bijzondere expositie hebben twee Twenterandse kunstenaars hun medewerking verleend aan deze jaarlijkse succesvolle expositie: de keuze van professioneel beeldend kunstenaars Louise Bramer en Hans Jansen, terwijl collega Wil van der Linden ook hierbij meewerkt. Gedrieën gingen zij de inzendingen bekijken en kozen daaruit zes ontwerpen die zij vonden uitblinken qua originaliteit. Louise Bramer stelt dat zij niet willen dat mensen alleen maar roepen dat het knap gekopieerd is. “We willen meer kijken naar bijvoorbeeld de originaliteit en goed bedachte ideeën. Het verzinnen van iets nieuws, of laten zien waar de gewone mens in zijn dagelijkse leven overheen kijkt is kunst. Frisse ideeën en talent, daarnaar zijn wij op zoek”.
De zes uitverkorenen worden in de periode van openstelling van deze tentoonstelling en plein public geportretteerd door de beide kunstenaars. Bramer en Jansen doen dit om de beurt tijdens de openstelling op de zaterdagmiddag in de Peddemorsboerderij.
Dinsdag 3 oktober hebben zij in een keurig ingerichte boerderij gezamenlijk hun keuze bekend gemaakt aan de commissie.

Winnaars
De winnaars zijn geworden: Rieke Walraven met schilderij ‘Mobiliteit’; Jan Post met glas in lood ‘Vijf broden en twee vissen; Els v.d. Sloot, met historisch kostuum; Hettie Veurink met chamotte klei ‘(s)loophout’; Harrie Soepenberg met schilderij ‘besneeuwde Regge oevers’ en Bertina Wasser-Roelofs met aquarel ‘Kinderen op strand’.
Deze zes winnaars worden op de zaterdagmiddag geportretteerd door de beide kunstenaars. Hans Jansen komt op zaterdag 7 en 21 oktober Louïse Bramer doet dat op 14 en 28 oktober.

Muziek
Andere activiteiten om de tentoonstelling tevens gezelligheid te bieden is de aanwezigheid op een aantal dagen van leden van de Vriezenveense Harmonie met een muzikale bijdrage. Op 12, 19 en 21 oktober komt tijdens de openingsuren van deze expositie een klarinet ensemble van de Vriezenveense Harmonie deze expositie muzikaal opluisteren. Dit is iets wat u niet mag missen, kunst bekijken met op de achtergrond de mooie klanken van het klarinet ensemble.

Demonstratie
De Vriezenveense houtkunstenaar Henrie Holland laat zien wat woodcarving is. Met een kettingzaag maakt hij uit een boomstam de mooiste dingen. Spectaculair om te zien!

Steenbewerken voor de jeugd
Ook steenbewerkster Els van der Sloot wil graag demonstreren wat je allemaal met steenmateriaal kunt doen. Zij geeft tevens alle zaterdagmiddagen tijdens de expositie een workshop aan basisschoolleerlingen en dit is geheel gratis.

Verscheidenheid
Telkens drie kunstenaars zijn om de beurt zelf aanwezig tijdens de openstelling van de expositie om tekst en uitleg te geven over hun werk en vragen te beantwoorden.
De commissie is erg blij met de grote verscheidenheid aan kunstvormen die er aangeboden worden. “Het merendeel is natuurlijk schildertechniek, maar wel op veel verschillende manieren uitgevoerd. Verder hebben we onder meer historische kostuums, modelbouw, wolwerk, chamotteklei, glasfusing en glas-in-lood. Het is heel divers en zéker de moeite waard om hier in de Peddemorsboerderij een kijkje te komen nemen”, aldus de voorzitter.
Op 30 september waren de amateurkunstenaars zelf druk bezig vanaf 10.00 uur om hun werken te installeren. Niemand die eerder geweest is krijgt dezelfde plek toegewezen, er wordt telkens gerouleerd. Bij het expositiegedeelte is eveneens de info te lezen van de kunstenaar.
Een officiële opening is er niet, maar op 28 oktober wordt de tentoonstelling wel officieel afgesloten. Vanaf 16.00 uur zijn alle kunstenaars hier aanwezig om er een feestelijke eindafsluiting van te maken. Tenslotte is het een lustrum. Ook wethouder, mevrouw van Abbema is hierbij aanwezig.

Openingstijden
De expositie is geopend op donderdag 5, 12, 19, 26 oktober van 14.00 tot 17.00 uur en ’s avonds van 19.00 tot 21.00 uur. Op vrijdag- 6, 13, 20 en 27 oktober en zaterdagmiddag 7, 14, 21 en 28 oktober van 14.00 tot 17.00 uur.
De entree is € 1,00. Basisschoolkinderen zijn gratis welkom.