Donderdag 10 maart 2011

Expositie geopend (gratis toegang)

In de Peddemorsboerderij in Vriezenveen is vandaag een expositie geopend van beelden en schilderijen. Beeldhouwer Ties Mulder uit Hengelo presenteert behalve zijn eigen werk ook beelden van zijn cursisten. De schilderijen zijn van Hannerieke Horck. Ook haar cursisten laten zien wat zij voor moois gemaakt hebben.
Door Marina Arbouw

Ties Mulder heeft een bijzondere weg afgelegd naar zijn huidige beroep van beeldhouwer. Vijf jaar geleden begon hij op 55-jarige leeftijd nog eens aan een succesvolle passie. Het leidde uiteindelijk naar het geven van cursussen en workshops, vele exposities en uiteindelijk naar een eigen beeldentuin. Verscholen tussen het stadsgewoel in Hengelo kan de bezoeker (op afspraak) een idyllische tuin vol beeldhouwwerken bekijken aan de Reigerweg 40.

In deze kleine maar fijne stadstuin, ‘Passion for Stones’ genoemd, staat een groot aantal beelden uit serpentijn op sokkels gegroepeerd. De maker ervan legt graag uit hoe en waarom ze tot stand zijn gekomen, nadat hij 34 jaar in het bedrijfsleven heeft gewerkt. “Ik maakte gereedschap, stempels, enzovoorts. Ook heb ik daar leerlingen begeleid. Maar uiteindelijk ben ik als productlijnmanager gestopt met mijn werk en ben ik gaan beeldhouwen. Gereedschapskennis en de handigheid om er mee te werken had ik dus al opgedaan in de metaal”.
Ties Mulder vertelt altijd al wel iets gehad te hebben met vormgeving, maar er een creatief beroep van maken was niet iets waar hij zijn gedachten over liet gaan. Hij werkte ooit wel eens met hout. Bijvoorbeeld het maken van kasten. Maar hij had nog nooit een steen bewerkt. Deze vorm van creativiteit diende zich aan tijdens een bezinningsweek met vrienden. In deze week ging de groep bezig met beeldhouwen en dat viel in goede aarde. Ties Mulder werd helemaal enthousiast hiervoor. Hij besloot hierin verder te gaan en daarbij ook het tuinonderhoud op te pakken. “Onze begeleider tijdens deze bezinningsweek was verbaasd dat ik meteen zo diep ging werken in de steen”, aldus Mulder. “Dat bleek heel bijzonder te zijn. Mensen die net beginnen met beeldhouwen zijn vaak alleen maar aan de oppervlakte bezig. Het moet wennen. Men is angstig om meteen maar binnen te hakken. Het is duidelijk een proces. Je moet het opvoeren om dieper te gaan werken en ik deed dat meteen al”.

De passie was er, de wil om er wat van te maken, maar ook het talent. Ties Mulder besloot dus verder te gaan werken in de steen en er zijn beroep van te maken. Maar het was hard werken. Weken van zo’n 60 tot 70 uur steenbewerken. “Bijna verslavend hè? Als je eigenlijk moest stoppen dan wilde je ‘net’ nog even dat stukje steen wegwerken, nieuwsgierig om te zien hoe de vorm dan werd. En dat gaat maar door”.
Hoewel hij autodidact is, volgde Ties Mulder in de loop der tijd wel een cursus bij een beeldhouwer uit Zimbabwe, die op uitnodiging van een Wereldwinkel naar Nederland kwam. “Ik mocht even het gereedschap uitproberen. Het was eigenlijk een puur technische begeleiding. Het ging niet om het beeld, maar om hoe te werken met de gereedschappen. Die mensen kunnen dat geweldig”. Ties Mulder heeft tijdens het bewerken van de serpentijn wel ervaren dat zijn metaalachtergrond en creatief denken een groot voordeel hebben geboden. Zijn jaren in de metaal zijn niet voor niets geweest.

Inmiddels is de van oorsprong Groninger geen onbekende meer. Er komen opdrachten, soms grote opdrachten en in de tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart geeft hij onder meer workshops en natuurlijk zijn hier ook af en toe beelden van hem te zien.
Wekelijks geeft hij cursussen en hij geeft ook 1 keer per maand een workshop die hij aanbiedt als ‘kennismaken met…’. “Ik geef dan een uitleg van tien minuten en dan mag iedereen beginnen met de steen. En dan weet je soms niet wat je ziet, want in vier uur tijd worden er schitterende dingen gemaakt”. Ook geeft Ties Mulder driedaagse workshops, waarin de cursist met een compleet tuinbeeld naar huis gaat. Met sokkel, want dan komt het beeld pas tot zijn recht, vindt hij. Hij wil de cursist niet alleen met de bewerkte steen naar huis laten gaan. “Ik boor zelfs de gaten in de sokkel voor de cursisten en zet hem in de was. Ik zorg als ze klaar zijn met het beeld dat het plaatje compleet is en dat ze het beeld direct op een mooie plaats neer kunnen zetten. Dat is denk ik ook mijn kracht”.

De tentoonstelling is te bekijken van 10 tot en met 26 maart op donderdag, vrijdag en zaterdagen van 14.00 – 17.00 uur en donderdags ook van 17.00 – 21.00 uur in de Peddemorsboerderij, Westeinde 342 in Vriezenveen.