Vrijdag 9 november 2012

Finale expositie, boekje en film van project Winkels van Weleer

Nog een laatste keer haalt museumboerderij Peddemors op het Westeinde het thema “Winkels van Weleer” uit de kast. Met een werkgroep werden sinds maart 2009 meerdere exposities en voorbereid en gehouden in de boerderij. De tentoonstellingen over de winkels, die rond 1950 mede het beeld bepaalden van het dorp, trokken volop bekijks. Met de komende, laatste tentoonstelling en de presentatie van een vierde deel van de boekenserie “Winkels van Weleer in Vriezenveen en Westerhaar-Vriezenveensewijk” rondt de stichting het project af.

Het boekje deel 4 is tijdens de expositie in de Peddemorsboerderij te koop. Maar ook de panelen met vooral fotomateriaal van de winkels zijn tijdens deze allerlaatste expositie te koop voor slechts € 5,00.
Ze worden allemaal nog één keer getoond in de ruimten van de Peddemorsboerderij.

Winkels van weleer, de film
Naast de panelen en het vierde boekje zal de aandacht deze keer vooral uitgaan naar een tweetal films over de winkels en de markt. Uit oude films, die sedert 1948 werden gemaakt en bewaard door de vereniging Oud Vriezenveen heeft Gerrit Meijer een tweetal compilaties gemaakt.

Gerrit Meijer is als vrijwilliger al jaren actief voor deze historische vereniging in de werkgroep Beeld en Geluid. Hij selecteerde uit die oude films van o.a. Johan Nijhof, Herman Jansen en Joop Lamberts stukjes die betrekking hebben op de thema’s ambacht, beroep en handel en markt. Filmbeelden over winkels en de veertiendaagse markt geven een aardig beeld van het dorp na de oorlogsjaren.

Openingstijden
De tentoonstelling vindt plaats op de donderdagen 15, 22 en 29 november en de vrijdagen 16, 23 en 30 november en de zaterdagen 17 en 24 november en 1 december ‘s middags van 14.00 – 17.00 uur en op de donderdagavond ook van 19.00 – 21.00 uur.

De Peddemorsboerderij vindt u aan het Westeinde 342 in Vriezenveen. Parkeren op de openbare parkeerplaats aan de oostkant van de boerderij naast Bloemendal Assurantiën en aan de Westerweilandweg.