Meer dan honderd kinderen waren gistermiddag druk met het maken van een Palmpaas. De Stichting Peddemorsboerderij en de Vereniging Oud Vriezenveen willen de tradities van Palmpasen weer in ere herstellen. De eerste activiteit was gisteren een workshop onder leiding van bloembinder Dick Wichers. De hele middag kregen kinderen in groepen uitleg over de Palmpaas en werden ze geholpen bij het maken van een “hääntien op ‘n stökkien”. De kinderen hadden zich voor deze workshop ingeschreven ter voorbereiding op de Palmpaasoptocht die komende zaterdag om 11.00 uur van start gaat op het Manitobaplein. De optocht wordt geopend door burgemeester Bernard Kobes en voorafgegaan door de Vriezenveense Harmonie.
Er werd veel buxus gebruikt als vervanger voor de palmtakken, die als symbool van overwinning werden gebruikt bij de intocht van Jezus op zijn ezeltje in Jeruzalem. Zijn intocht werd door de bevolking gezien als een overwinning en zij zwaaiden hem met palmtakken toe tijdens deze intocht. De haan moet de mensen wakker maken; er breekt een nieuwe, betere tijd aan, de lente is in aantocht. De haan is het symbool van waakzaamheid. De haan staat in de kerk voor Petrus, die drie keer zei niet bij Jezus te horen, waarna de haan drie keer kraaide. De haan, het teken van waakzaamheid, staat daarom ook als symbool op de toren van veel kerken. Het brood is ook een teken van nieuw leven en wel de kiemkracht. Verder is het brood een teken in de kerk van het laatste avondmaal, waarbij Jezus het eten deelde met zijn vrienden. Ook vinden we soms in de palmpaas een wiel van brood, een heidens symbool van de levensloop en als teken van het feit, dat het jaar weer om is. De vier kleine haantjes staan voor de windstreken en voor het jonge nieuwe leven.Het snoep in de palmpaas geeft aan dat het tevens een feest is van het nieuwe leven en dat Pasen dichtbij is. Het gekleurde papier is er voor om het feest nog meer op te vrolijken.
In de optocht van komende zaterdag zult u al deze symbolen van palmpasen terug kunnen zien, die daarmee een oorspronkelijke traditie weer nieuw leven inblaast. Voor de kinderen, die zich hebben opgegeven bij het Historisch Museum Vriezenveen zijn er aan het einde van de optocht ook nog een aantal prijzen voor de mooiste palmpaasstokken te winnen. Een deskundige jury, die bestaat uit Janny Wessels, Anne van Opzeeland en Hans Jaspers Faijer zal voor en tijdens de tocht alle palmpasens beoordelen. De tocht gaat vanaf het Manitobaplein, door het woonzorgcentrum De Vriezenhof naar de Pastorielaan, Aan het einde van deze laan komt men op het grote plein voor het Historisch Museum Vriezenveen, waar nogmaals een beoordeling plaatsvindt. Daarna gaat het via het winkelgebied in het centrum en de Alexanderlaan naar het eindpunt in CCK2 aan de Kerkstraat. Daar wordt de tocht ontbonden en zal voorzitter Gerhard H. Boes van de vereniging Oud Vriezenveen de prijzen uitreiken. Dankzij beide cultuurhistorische verenigingen wordt een oude traditie in Vriezenveen in ere hersteld.