Maandag 15 februari 2016

Natuurfotografen exposeren over natuur

In de Peddemorsboerderij is vanaf donderdag 18 februari te zien hoe mooi de omgeving van Vriezenveen is. Een aantal Vriezenveense amateurfotografen laat zien hoe zij hun liefde voor de natuur in dit gebied hebben vereeuwigd op beeld. De landschapsfoto’s worden afgewisseld met een stiekeme blik op de vele dieren die in en rond Vriezenveen worden gespot, waarbij de kleurige vogels in de meerderheid zijn. Het is een fraaie tentoonstelling geworden, met als titel ‘De natuur rond Vriezenveen’.

De meeste deelnemers hebben recent werk hangen tijdens deze expositie die georganiseerd is door fotoclub van de KNNV, in samenwerking met de Stichting Peddemorsboerderij. Maar behalve de leden van de fotoclub konden ook andere natuurfotografen hun werk tonen op de expositie. In totaal zijn er 240 foto’s te zien van 24 natuurliefhebbers.

Op de begane grond van de fraaie Peddemorsboerderij is meteen al te zien dat er vele amateurfotografen in onze gemeente zijn die bijzondere objecten in de natuur hebben gespot en dat gevangen hebben in de camera. Naast de paardenstal exposeert bijvoorbeeld Henriëtte Scharphof uit de Pollen. “Ik fotografeer nog maar 2 jaar”, vertelt ze en is bezig een foto op te hangen van een ransuil. “Hij zat in de tuin bij ons en ik heb hem op de foto gezet. Ik plaatste de foto toen op facebook en ongelooflijk …….. er kwamen daardoor een heleboel fotografen op af”. Henriëtte is de hele dag in de natuur te vinden (haar eigen tuin bijvoorbeeld) en heeft zelfs ooit een ortholaan op bezoek gehad.
Tom Kruissink heeft zijn mooie plaatjes in de ruimte achter het stalgedeelte gehangen. Hij is al zo’n 11 jaar bezig met fotografie en is daarbij een groot natuurliefhebber. Hier kan het bezoek opnames zien van bijvoorbeeld een knobbelzwaan vanuit een bijzondere hoek gefotografeerd en een roodborsttapuit, gevangen tegen een mooie ‘decor’. “Ik zoek de achtergronden wel uit als ik de dieren fotografeer”, geeft Tom toe.
Alfred Berkhof heeft zijn hobbywerk ook in de stal hangen. Hij vertelt een echte vogelman te zijn en hij presenteert dan ook bijzondere foto’s van deze dieren die in en rond Vriezenveen te vinden zijn. Hij wijst op een fraaie foto van de blauwborst. “Het is een trekvogel en die doet het goed hier in de Engbertsdijkvenen”.

Bekendste natuurliefhebber en -geweten van Vriezenveen, Herman Stevens, ontbreekt ook niet tijdens deze expositie met mooie opnames. Bijvoorbeeld de kraanvogels in de ochtend. “Dat ik foto’s maak gaat mij ook om de herinnering van wat ik gezien heb”, legt hij uit. Naast hem hobbyfotograaf Bennie Schotman die geregeld ‘de wereldse’ onderwerpen kiest om op beeld te zetten. In de Peddemorsboerderij laat hij mooie, door hem gemaakte opnames zien van de natuur. Onder meer een dromerig kijkende vos in de ochtendgloren. “Dat je mee mag maken om hem te zien ………prachtig toch!”. Ook in deze collectie een zoekplaatje: een roerdomp tussen het riet.
Op de bovenverdieping hangt werk van het collectief KNNV. Negen personen zijn hier verantwoordelijk voor en het bezichtigen van de opnames is de moeite waard. Deze club komt één keer per twee maanden bij elkaar om elkaars werk te bekijken vertelt voorzitter Gerrit Schepers. De leden werken volgens een opdracht per jaar, die natuurlijk gebaseerd is op de natuur. En dat was wel handig, want zo konden de clubleden hun al gemaakt werk inleveren. De opdracht voor deze tentoonstelling ‘Natuur rond Vriezenveen’ kwam namelijk te laat binnen om nog snel recent werk af te leveren.
De deelnemende fotografen zijn: Alfred Berkhof, Annemiek Bresscher, Wilfred de Graaf, Hans de Groot, Harry Heuven, Tom Kruissink, Gré en Gert Pape, Kevin Sand, Bennie Schotman, Henriëtte Scharphof, Herman Stevens, Erik Manning, Bram en Bert Aman.
De namen van fotografen die namens de fotoclub van de vereniging KNNV meedoen en op de bovenverdieping exposeren zijn:
Arno Kruiskanp, Bep Bosch, Jolanda Toeters, Herman Damman, Hans Folbert, Bert Folbert, Henry de Lange, Johan Niphuis, Gerrit Schepers en Rob Smiet

De expositie is te bezichtigen van 18 tot 27 februari 2016. De openingstijden zijn donderdag van 14.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur . Vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur.
Entree is € 1,00.