Donderdag 6 oktober 2011

Schilderijen expositie Hans Lentink en kleindochter

Hans Lentink en zijn kleindochter Esmée exposeren van 13 tot en met 22 oktober in de Peddemorsboerderij. Hans Lentink is geen onbekende schilder meer in Twenterand. Hij heeft hier al een aantal exposities gehad en in november is zijn werk te zien in het Kulturhus De Klaampe in Westerhaar. In 2013 staat het Middendorpshuis in Den Ham in zijn agenda genoteerd, maar van 13 tot en met 22 oktober zijn de schilderijen in Vriezenveen te zien. 

Het unieke is dat hij deze keer samen exposeert met zijn kleindochter Esmée Lentink (22). Esmée toont hier voor de eerste keer haar werk aan het publiek. Ze vindt het wel een beetje griezelig, maar ook fijn om dit samen met haar grootvader te doen. Tenslotte was hij haar grootste voorbeeld vertelt ze. “Als kind heb ik altijd al getekend en ik ben niet door opa gaan schilderen, maar hij inspireerde mij wel. Als we samen zitten te schilderen dan kreeg ik geregeld tips van hem. Het leuke is dat we de laatste tijd de dingen tegen elkaar zeggen. Het voelt eigenlijk als een schildersclubje”.

Esmée heeft op het creatief centrum bij Hoff 88 in Almelo geschilderd en heeft inmiddels verschillende stijlen uitgeprobeerd. Uiteindelijk wil ze verder richting abstract, maar ook heeft haar interesse het schilderen van mensen. “Ik zat in de tuin en schilderde een bloemetje. Zat er ineens een romp aan vast en toen werd het een mens”. Esmée lacht. “Zowel de natuur als mensen inspireren mij. Mensen vind ik heel erg interessant. Die verschillende culturen….. ze zien er allemaal anders uit. Laatst heb ik een portret geschilderd en daar wil ik de techniek ook van beheersen”.
Haar grootvader is bekend om zijn natuurschilderijen. De inspiratie haalde hij vaak uit vakantiereizen. Deze keer presenteert hij 18 schilderijen uit een serie, gemaakt op de Hoge Veluwe. Hans Lentink vindt dit een prachtig stukje Nederland en is hier dan ook geregeld te vinden met zijn echtgenote Pia, of met zijn kleinzoon Ruben (23). Het bewijs is duidelijk aanwezig, want Ruben staat een paar maal afgebeeld op de Veluweschilderijen. Hans laat enkele werken zien waarop het Nationaal Park gehuld is in sneeuw. “Ruben en ik hadden eens de afspraak om er naar toe te gaan als er heel veel sneeuw ligt. De afgelopen winter was dat het geval en het resulteerde in deze schilderijen………”. Het bijzondere van de serie is dat de schilder dit werk gepaard laat gaan met zelfgemaakte gedichten. Een geschreven en beeldende impressie van dit stukje natuur. Ook het schilderij waarop Ruben ‘wegloopt’ via een besneeuwd pad. Het aardige is dat het de kleinzoon op zijn beurt weer inspireerde om ook een gedicht hierover te maken, genaamd “Naar het paradijs’. Tijdens de tentoonstelling in de Peddemorsboerderij en in november in De Klaampe zijn de gedichten onderdeel van de tentoonstelling.

Hans Lentink werkt veel op locatie. De Veluweschilderijen hebben praktisch allemaal de start hier meegemaakt. “Wij houden erg van de natuur en Pia en ik hebben vaak ergens op de Hoge Veluwe gezeten. Zij zat dan lekker te lezen en ik was aan het schilderen. Het is daar prachtig”. Hij vindt het heel erg leuk dat de kleinkinderen schilderen. Ruben is meer een tekenaar, vertelt hij en laat eveneens werk van hem zien. Lentink legt uit dat de kunst helemaal in de familie zit. “Het loopt alsmaar door. Dat is zo leuk! We hebben een zoon die leraar tekenen is, mijn neef Gerhard Lentink is een niet onverdienstelijk beeldend kunstenaar…. Telkens duikt er in de generatie wel iemand op die tekent of schildert”. Esmée beaamt dit en vult aan dat zij van moeders kant ook de nodige talenten heeft meegekregen. ”Mijn opa, Derk Webbink, schreef al heel mooie gedichten en mijn oom Bert is erg muzikaal. Het loopt als een rode draad door de familie”.
De tentoonstelling wordt geopend op 13 oktober.