Proeven bij de Peddemors valt in de smaak Afgelopen zaterdag hielden vrijwilligers van de Peddemorsboerderij voor de eerste keer een proeverij. Tijdens dit evenement in en rondom de historische boerderij op het Westeinde van Vriezenveen kon men traditionele gerechten proeven. De proeverij onder de titel “Smaken van Toen” was voor de vrijwilligers van de historische club een poging om een nieuw evenement toe te voegen aan der reeks van bestaande activiteiten. En het bleek, dat ondanks een forse regenbui, waarachter weer de zon scheen, veel publiek op de geuren en de smaken afkwam.
De gerechtjes van vroeger roepen toch een sfeer op van weleer. Vaak zijn bepaalde ingrediënten bijna niet meer te kopen in de huidige winkels. Pannenkoeken in de open lucht, dat gaat er natuurlijk altijd in. Maar wat te denken van pork in de buul of humkessoep. Het werd voor de vrijwilligers van de Peddemorsboerderij een doorlopende voorstelling en rond de klok van vier was men dan ook “uitverkocht”. Aardig was dat het publiek ook van alle producten, die gegeten of gedronken konden worden ook de recepten verschafte aan de belangstellende bezoeker. En dat alles voor slechts 1 euro. Rond de boerderij maakten ook de harmonicaspeler Gerard Rohof en de schapenscheerder Bert Bramer hun opwachting, zodat vooral kinderen onder de klanken van de trekzak konden zien hoe een schaap jaarlijks wordt “uitgekleed”. Met slieriesoep en pannenkoek kon iedereen met een goed gevulde maag de eerste proeverij verlaten. Deze eerste “Smaken van Toen” bleek overduidelijk bij jong en oud erg in de smaak te vallen. In en om de hoeve op het Westeinde was alles aardig aangekleed met kraampjes. Het smaakt naar meer en het is dan ook wel zeker, dat de vrijwilligers van de Peddemorsboerderij ons nog weer eens nodigen voor zo’n historisch proef-eetfestijn.