Woensdag 15 februari 2012

Stefan Schipper exposeert in de boerderij

In de Peddemorsboerderij exposeert vanaf 16 februari fotograaf Stefan Schipper uit Vriezenveen met zo’n 20 foto’s uit zijn werk. De collectie belooft volgens Stefan ‘van allerlei’ te zijn, maar hij verklapt al wel dat het publiek een aantal concertfoto’s kan zien en bijvoorbeeld ook portretten van bekende Vriezenveners als Sabine Uitslag. En, een foto van hem zelf! Het wordt een expositie voor jong en oud: alleszins de moeite waard dus om een bezoek hiervoor aan de Peddemorsboerderij te brengen.

Stefan Schipper heeft onlangs een eervolle titel in de wacht gesleept waar collega’s pas aan het eind van hun carrière over kunnen dromen: hij werd de jongste Gold Master Colour Art Photo ooit. De Vriezenveense fotograaf is nog maar 41 jaar. Het ‘arbeidsverleden’ van Stefan laat eigenlijk al een aaneenschakeling van prijzen zien in de loop der jaren en de bewijzen daarvan zijn in zijn winkel aan het Westeinde goed te zien.

Goldmaster
Zijn verrassing was groot toen het bericht kwam dat hij de felbegeerde award had gewonnen. Een paar weken geleden werd hem de prestigieuze perspex trofee voor Goldmaster uitgereikt door Paskal Jakobsen van de muziekgroep BLØF, waarvoor hij ooit de foto heeft gemaakt van een cd. Of de trofee ook te zien is tijdens de expositie in de Peddemorsboerderij is de vraag. “Ach, ik weet het niet”, zegt de fotograaf. ”Of de mensen dat wel zo interessant vinden……..”.

Portretfotograaf
Stefan was pas 19 jaar toen hij als jonge ondernemer begon met zijn bedrijf. Zijn eerste fototoestel als kind herinnert hij zich nog goed. “Het was zo’n simpel dingetje met een flitsblokje erop en ik maakte toen veel natuurfoto’s”, aldus Stefan. Zegt het ergens verwonderlijk te vinden dat hij uiteindelijk portretfotograaf is geworden. Want dat doet hij graag. Foto’s maken van mensen op vele manier en in vele uiteenlopende situaties. “Zo’n award, de vele prijzen en een tentoonstelling is leuk”, zegt hij. “Maar als ik vandaag een slechte foto maak, dan word je direct daar op afgerekend. Het oordeel van de collega’s is natuurlijk heel veel waard en dat geldt ook voor die goldmaster award: dat is voor hen heel erg belangrijk”. Hij is er wel trots op, hoewel ook altijd weer die onzekerheid de om de hoek kijkt. Bijna verontschuldigend: “Ik moet altijd een bevestiging hebben”. En als een soort verduidelijking: “Tenslotte heb ik de fotovakschool niet eens afgemaakt”.

‘Bekende koppen’
Terugkijkend is hij toch wel tevreden wat hij gepresteerd heeft. “Niet om de prijzen”, zegt hij. “Maar ik heb heel veel meegemaakt. Foto’s maken van de rockbands bijvoorbeeld. Werken in die scene is op zich heel erg leuk. Weet je, je komt er binnen omdat ze je vertrouwen. Ik hoef geen handtekening, ik hoef niks. Ik wil ze alleen maar op de foto en dat weten ze”. Veel, heel veel bekende namen heeft de Goldmaster inmiddels voor zijn lens gehad. Hij schrikt er soms zelf van als hij zich realiseert hoeveel ‘bekende koppen’ er door hem zijn geportretteerd. Het blijft de mensen bij. Stefan Schipper wordt bijvoorbeeld nog steeds weer herinnerd aan de foto die hij heeft gemaakt van Wim Kok, op de rug gezien. En aan het portret van Joep van ’t Hek. “Dat weten de mensen nog goed. En nee, die foto’s komen niet in de Peddemorsboerderij te hangen. Die hebben de mensen al zo vaak gezien. Maar als ik terugkijk dan heb ik wel heel leuke dingen gedaan en dan is het oppassen dat je het niet als te gewoon gaat verkopen”.

Hoewel hij toegeeft dat zijn start als fotograaf wel moeilijk was -“Ze vonden het te modern”- weet hij ook dat hij een plaatsje heeft veroverd in de wereld van de fotografie. Hij bleef zichzelf en ging gewoon door. “En dat was denk ik goed”, knikt Stefan. “Ik werk inmiddels aan veel projecten mee als bijvoorbeeld jurylid op mijn vroegere school, exposities en noem maar op. Wat ik probeer is om ook Vriezenveen op de kaart te zetten”. Een beetje jammer vindt hij het dat veel mensen denken dat hij alleen maar de fotograaf is van de rockmuziekscene. Maar de muziek is slechts een onderdeel van zijn bedrijf. “Ik doe natuurlijk veel meer. Maar ik fotografeer het liefst mensen en met een huwelijksreportage bijvoorbeeld probeer ik er een leuke kwink aan te geven”. Gevraagd wie er nog op zijn verlanglijstje staan, hoeft fotograaf Stefan Schipper uit Vriezenveen niet lang na te denken: “Jack Nicholson, Robert de Niro…… En zo zijn er nog wel een paar grote acteurs. Ja, dat zou ik geweldig vinden”.

Peddemorsboerderij
De fototentoonstelling is drie weken te bezichtigen gedurende de openstelling van de Peddemorsboerderij. Openingstijden zijn donderdag 16, 23 febr. en 1 maart van 14.00 17.00 uur en 19.00 tot 20.00 uur. Vrijdag 17, 24 febr. en 2 maart van 14.00 – 17.00 uur, zaterdag 18, 25 febr. en 3 maart van 14.00 – 17.00 uur. Entree € 1,-.